De straf van de dieselchauffeur

Voorjaar 2009: mijn mama koopt een nieuwe wagen. Een Mini. Of zoals wij het thuis noemen: een gocart op speed. Op en top rijplezier. En diesel natuurlijk. Want daar zijn voordeligere tarieven voor. Dankjewel, regering. Voorjaar 2018: ik moet meer betalen om te rijden in mijn tweedehands Mini omdat de regering van gedachte veranderd is.

Laat me duidelijk zijn: ik heb geen probleem met het doel. Ook ik wil dat mijn kinderen later in een groene wereld opgroeien. Ook ik zie liever bomen uit de grond verrijzen dan gebouwen. Ook ik heb een hekel aan vervuiling. Mezelf vastketenen aan een boom doe ik nog net niet, maar gezond verstand, dat heb ik wel. En dat is tegenwoordig ook al veel.

Het probleem ligt me in de middelen om het doel te bereiken. Wie vandaag met een diesel rijdt, betaalt gemiddeld 30% meer voor zijn auto dan in 2015. Allemaal dankzij de geëngageerde houding van de regering om het milieu te redden. Natuurlijk.

Wanneer er in het nieuws gesproken wordt van een straf voor dieselchauffeurs die jaren geleden gewoon luisterden naar de regering, dan sluiten de gelederen. Geen sprake van! Het is 100% voor het milieu! Mooi om te zien hoe onze regering toch aan hetzelfde koord kan trekken. Spijtig dat het enkel lukt als het is om de Vlaming in het zak te zetten.

Het is nu enkel nog financieel interessant om een dieselwagen te kopen als je lange afstanden rijdt, een bepaald trekvermogen nodig hebt of een SUV of monovolume hebt. De vlieger gaat dus niet op voor mijn gocart. De oplossing van de regering? “Doe die diesel weg en ga voor hybride of elektrisch.” Als pas afgestudeerde een gratis tweedehandsje aan de kant schuiven en een hybride of elektrische wagen kopen. Als dat is wat de regering van mij verwacht, dan zijn ze misschien nog meer koekerond dan ik dacht.

En het is natuurlijk makkelijk praten als je zelf met een auto rijdt die betaald wordt met belastinggeld. Wacht. Dat is niet waar. Ze rijden natuurlijk niet zelf, ze worden gereden. En dan nog liefst in een Mercedes S-klasse. U weet wel, zo’n elektrische wagen die goed is voor het milieu. Practise what you preach, daar zijn onze politici nooit goed in geweest.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s