De typologie der politici

Aan de vooravond van de verkiezingen wil ik geen inhoudelijk thema aansnijden. Ondertussen heeft u de vracht aan informatieve folders wel doorgenomen en bij het oud papier gegooid. Nu, vlak voor u gaat stemmen, wil ik u niet informeren over de standpunten van de mooie hoofdjes op de posters. Nee, ik wil het hebben over de mooie hoofdjes zelf.

Mijn job als copywriter brengt mij deze dagen veel in contact met politici. Zowel met zij die al jaren bekend zijn op het Limburgse politieke toneel als met zij die net om de hoek komen kijken. Na enkele weken begon ik duidelijke trends te ontwaren. Een typologie van politici, zo u wil. Uiteindelijk kon ik drie soorten onderscheiden in de politieke jungle. Laten we beginnen met de eerste: de posterboy.

De posterboy is de politicus die u kent vanop tv. Hij kan beroep doen op jaren aan ‘ervaring’ en naamsbekendheid. Als u hem ziet op een bord langs de weg, wordt u verblind door zijn perfect geënsceneerde spontane lach. Hij wekt vertrouwen op: hij oogt vriendelijk en competent. De wonderen van Photoshop. De posterboy weet perfect hoe zich te gedragen in het openbaar, maar valt verrassend snel uit zijn rol achter de schermen. De praatjes die hij dan verkoopt staan op hetzelfde intellectuele niveau als dronken zeemanspraat.

De tweede soort is de Hyacinth Bucket politicus. Veel schone schijn, maar bijzonder weinig inhoud. Deze politicus wil niets liever dan een Bouquet (lees: een posterboy) zijn, maar zal het hoogstwaarschijnlijk nooit worden. Kenmerkende karakteristieken zijn een drukke agenda en een zogezegde illustere reputatie. Deze schone schijn is natuurlijk bedoeld om zijn latente gebrek aan professionalisme te verhullen. Deze wannabe politicus denkt dat hij zijn status al verworven heeft, maar heeft naast enkele onrealistische ideeën en wat prietpraat uit het partijprogramma, bitter weinig te bieden.

Tot slot is er de stille kruisvaarder. Dit kan zowel een politicus zijn waar u ooit al eens van gehoord heeft als een nobele onbekende. Hij wordt voornamelijk gekenmerkt door een diepgewortelde passie om een verschil te maken. In tegenstelling tot voornoemde soorten, kaart hij niet alleen fouten en gebreken aan, maar ook oplossingen. Hij is bezig met hoe hij verandering teweeg kan brengen. Aan de wereld, niet aan zijn bankrekening. Het is dit soort politicus waar ik op 14 oktober op zal stemmen. Ik hoop dat ook u voorbij de posterboys en de Hyacinth Buckets kan kijken en de stille kruisvaarder in uw gemeente vindt.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s