Wie betaalt de rekening?

De laatste rechte lijn richting 26 mei is ingezet. Al kunnen we het eigenlijk niet echt een rechte lijn noemen. Eerder een U-turn. Want in deze laatste weken draait het niet meer om partijstandpunten, maar om imago. En daarbij worden de karren net zo vaak gekeerd als nodig.

België staat stil. Dat geldt zowel voor de auto’s als voor het openbaar vervoer. Al past voor die laatste ‘België is te laat’ misschien beter. Het lijstje met oplossingen voor ons mobiliteitsprobleem is even eindeloos als dat de situatie uitzichtloos is. Een van de items op het lijstje: rekeningrijden. Als bestuurder betaal je afhankelijk van waar, wanneer en hoe ver je met de auto rijdt. Laten we onze privacy al maar te koop aanbieden op eBay.

Maar hoe worden die parameters nu precies ingevuld? Daar hebben we voorlopig het raden naar. Of onze regering het zelf al weet? Hun track record van gefaalde beleidsbeslissingen doet vermoeden van niet. Eén voorbeeld is voldoende om het systeem te testen. Stel: Noord-Limburgse ondernemers moeten betalen als ze in de spits via Houthalen naar Midden-Limburg komen. Het idee erachter? Kies gewoon een alternatief. En dan vraag ik: welk alternatief? Inderdaad. System failure.

Ik ben duidelijk niet de enige die de mankementen zag. Er kwam meer en meer commentaar op het voorstel, tot het plots van tafel geveegd werd. Door wie? Door dezelfde partijen die het eerder vurig verdedigden. I said it once and I will say it again: postje boven principe. Beweren dat je het warm water hebt uitgevonden, maar als het volk zegt dat het liever koud water drinkt, datzelfde warm water snel door de pompbak gieten. Heeft u nog meer bewijs nodig dat politici het echte kiesvee zijn?

Geloof maar dat er in de komende weken geen tijd meer verspild wordt aan belangrijke beslissingen. Veel te riskant. Beter nog wat op de man spelen om zo de publieke opinie te beïnvloeden. En wat dan met al die onpopulaire voorstellen waar nu geen draagvlak voor bestaat? Die duwen we er wel door nadat we verkozen zijn. Plato wist het meer dan 2.000 jaar geleden al: democratie – zeker in de vorm zoals we ze vandaag kennen – werkt niet. Wanneer gaan wij dat ook beseffen?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s