De politieke stoelendans

De afgelopen dagen en weken ging de aandacht naar de vorming van onze federale regering en naar de formatiegesprekken voor de Vlaamse regering. Maar mijn aandacht werd getrokken door een ander fait divers: de ruzie over de plaatsverdeling in het Vlaams parlement. En ik die dacht dat onze politiek niet banaler kon worden.

Wat is precies het probleem? Sinds jaar en dag is de plaatsverdeling in het Vlaams parlement gebaseerd op politieke strekking. Links zit links, rechts zit rechts en opportunisten zitten in het midden. Maar daar is niet iedereen even blij mee. Het gevolg? Ruzie. Maar dat onze politici stijfkoppen zijn en goed kunnen ruzie maken, dat wisten we al. Hier in België zou een debat over de vraag “Waren Ross en Rachel on a break?” genoeg zijn om een regering te doen vallen.

Het beeld dat ik hier schets is al redelijk schrijnend. Maar wist u dat de kanttekening nog lelijker is? De twee grootste ruziemakers in dit verhaal zijn twee partijen die binnenkort ook samen in de Vlaamse regering zetelen. Als ze het al niet eens geraken over wie waar moet zitten, hoe gaan ze dan ooit overeenkomen in belangrijke dossiers? Ik ga het eerlijk zeggen: ik heb op dit moment meer vertrouwen in de comeback van Kim Clijsters dan in de toekomst van onze Vlaamse regering.

Het is dan ook zo’n banaal probleem. En het kan ook heel snel opgelost worden. Morgen verhuizen we met het bedrijf waar ik werk naar een nieuw kantoor. En geloof het of niet, ook bij ons is er dus nagedacht over wie waar gaat zitten. Iedereen weet waar hij morgen zijn computer mag installeren. En dat zonder ruzie of dreigementen. Of ja, toch heel erg weinig. We zijn natuurlijk ook maar mensen.

Als dit kleine communicatiebureau uit Hasselt al meer organisatietalent heeft dan onze Vlaamse regering, dan is het ver gekomen. Dus, beste politici, willen jullie een einde maken aan deze beschamende stoelendans? Dan heb ik maar één advies voor jullie: tandje bijsteken.


2 thoughts on “De politieke stoelendans

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s