De soap van de Wetstraat

Bij het schrijven van deze column is het politieke landschap van België platgebombardeerd. Een minderheidsregering verschuilt zich in de loopgraven terwijl een meedogenloze oppositie klaarstaat achter haar kanonnen. Aangezien de situatie alweer helemaal anders kan zijn tegen de tijd dat u dit leest, kan ik eigenlijk niet veel uitspraken doen. Niet veel. Maar wel een paar natuurlijk…

Over de oorzaak van dit politiek Stratego ga ik me niet uitspreken. Daar bestaan al veel te veel meningen over. Maar ik wil wel dieper ingaan op hoe het spel precies gespeeld wordt. Tom Lenaerts heeft het al eens mooi verwoord: “Boys, waar zijn jullie mee bezig?” Inderdaad. Waar zijn ze mee bezig? Weten ze het eigenlijk zelf nog? Want op dit moment lijkt Villa Politica een populairdere soap dan Familie of Thuis. Een vaststelling die even hilarisch als schrijnend is.

Toegegeven: onze nieuwe primetime soap is wel bijzonder entertainend. De verhaallijn barst van de intrige, met veel messen in de rug en veel diva’s die elk strijden om de hoofdrol. De personages bulken dan weer van de heerlijke clichés: de goedzak, het evil genius, de zuurpruim, de schreeuwlelijk, … Ze passeren allemaal de revue. Af en toe staat er zelfs een Zatte Rita aan het spreekgestoelte. Mooi zijn ze niet. Meedogenloos wel.

Net zoals het iedere doorwinterde soap betaamt, duurt ook deze al eindeloos lang. Aflevering na aflevering wordt het verhaal ingewikkelder. Aflevering na aflevering krijgen we een grotere afkeer van sommige personages. En aflevering na aflevering vragen we ons af hoe ze dit nu eigenlijk ooit gaan oplossen. Of ze dit ooit gaan oplossen. Want hoe absurd en grappig deze soap met momenten ook is, ze is geen fictie. Dit is de realiteit van de Belgische politiek.

Maar waarom? Hoort dit allemaal bij de achterkamerpolitiek die sinds jaar en dag doodgezwegen wordt? Zitten ze al met hun gedachten bij 26 mei 2019? Of zijn ze simpelweg arbeidsongeschikt? U ontdekt het in de komende afleveringen, die waarschijnlijk bol zullen staan van de verrassingen. Wie weet, misschien krijgen ze allemaal plots last van amnesie en zijn we er in één klap vanaf. Dat zou pas een onvoorspelbaar einde zijn.


One thought on “De soap van de Wetstraat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s